Wat is taekwondo?Taekwondo betekent letterlijk "De weg van vuist en voet". Het is meer een totaalconcept, een levenswijze, dan een pure gevechtssport. TAE betekent voet, KWON staat voor vuist en DO verwijst naar de levenswijze. Taekwondo is een Olympische sport.


De moderne beoefening van Taekwondo spitst zich toe op vier verschillende onderdelen:1) Kyorugi


Ook vrij gevecht of sparring genaamd.


2 kampers nemen het tegen elkaar op. Hiervoor dragen zij uiteraard voldoende beschermingsmateriaal: arm- en beenbeschermers, borstpantser, helm, tandbeschermer en kruisbeschermer.


Een sparringswedstrijd duurt 2 of 3 ronden van elk 1,5 tot 3 minuten, afhankelijk van het niveau en leeftijd. Het is de bedoeling van punten te scoren, en dit door het raken van de tegenstander op het borstpantser (flanken of buik) of op het hoofd. De grote meerderheid van de punten wordt met de voeten gescoord. Winnaar van de kamp is de taekwondoïn die de meeste punten scoort of de tegenstander KO trapt.


2) Poomse


In de meeste vechtsporten kent men stijlfiguren die volgens een vast patroon moeten worden gelopen. Ook in het Taekwondo kent men deze stijlfiguren waartoe ondermeer de Taegeuks behoren. De Taegeuks, die momenteel de standaardstijlvormen zijn in het WTF voor de 10e t/m 1e Küp, zijn stijlfiguren die zijn samengesteld uit de basisbewegingen van het Taekwondo. Ze kunnen worden beschouwd als een gevecht tegen een of meerdere denkbeeldige tegenstanders.


De meeste zijn gebaseerd op de aanvals- en/of verdedigingstechnieken, welke zijn geplaatst in een vaste en logische volgorde. De stijlfiguren geven de Taekwondo-beoefenaar de kans alle basistechnieken in serie door te nemen en verder te ontwikkelen. Tevens kan men door stijlfiguren de handelbaarheid van de verschillende technieken in de praktijk bewijzen.3) Hosinsul (zelfverdediging)


Hosinsul is een pijler in het taekwondo waarbij de bevrijding van een aanval centraal staat. Deze aanval kan een stoot of trap zijn, maar ook een greep of klem of aanval met een stok of mes.Handklemmen en beenvegen zijn eveneens een domein in de hosinsul.4) Kyokpa of breektechnieken


Het breken van een voorwerp met een bepaalde techniek. De breektest is een dankbaar onderdeel voor demonstraties. Het heeft immers een hoge spektakelwaarde.

De breektest is vaak een maatstaf van snelheid, techniek, precisie en concentratie van de taekwondoka.